Záró sajtóközlemény

2015.06.30.

Kondoros Város Önkormányzata

Sajtóközlemény

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL ÚJULT MEG A KONDOROSI BATTHYÁNY–GEISZT KASTÉLY TÖRTÉNELMI KERTJE

Kondoros Város Önkormányzata Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának KERETÉBEN ÚJÍTOTTA FEL A BATTHYÁNY–GEISZT KASTÉLY TÖRTÉNELMI KASTÉLYKERTJÉT.

A kondorosi Batthyány-Geiszt kastély kertje a dél-alföldi régió egyik jelentős történeti kertje.
A Batthyány-család által a 19. század derekán építtetett, romantikus stílusjegyeket mutató vadászkastélyt körbeölelő kert felújítása és helyreállítása 2015. június végén fejeződött be.

A helyreállítási programban Kondoros Város  Önkormányzata azt a célt tűzte ki, hogy a műemléki védettséget élvező épületegyüttes méltó funkciót kapjon, és a kastély kertjét az egykori legérettebb állapotának megfelelően állítsa helyre.

A projekt forrás- és terepkutatás eredményeire támaszkodó helyreállítási terv alapján valósult meg.
A rekonstrukció során elbontásra kerültek az elmúlt években a kertben létesült zavaró elemek, helyreállításra került a kert térszerkezete valamint az idős és értékes növényállomány. A projekt során eltávolították a kertbe nem illő beton és bazaltlap burkolatokat, kiirtották a kertben megtelepült invazív növényfajokat és későbbi telepítésekből származó, a kertbe nem illő növényeket. Kitisztították a kerti „nyiladékokat”, látványtengelyeket, helyreállították a kert eredeti úthálózatát. Rekonstruálták a terepkutatás során feltárt kerti filagóriát, valamint a kastély keleti homlokzata előtti díszmedencét. A rekonstrukció társadalmi, közösségi hasznainak növelése céljából oktatási és interpretációs célú tanösvény is létesült, amely a kertet, annak élővilágát és a kastély történelmét mutatja be. A felújított kert védelméről vadvédelmi kerítés gondoskodik.

A projekt a KEOP „Élőhelyvédelem-, és helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése, gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” tárgyú pályázati felhívás keretében nyert 202 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0048 azonosítószámú projekt összköltsége 204 millió forint volt, a helyreállítás 2015. június 30-án zárult. A projekt az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósult meg.